רשות החדשנות מקדמת את תעשיית הטכנולוגיה וההייטק – כיצד היא עושה את זה?

תעשיית הטכנולוגיה וההייטק היא בוודאי בין התעשיות הבולטות בישראל. כיצד הגענו לכך? באמצעות שילוב של לא מעט יוזמות פרטיות. אך גם באמצעות סיוע מסוגים רבים. בתמונה רחבה זו, אחד הגורמים הבולטים ביותר לאורך השנים היא רשות החדשנות. מה עושה הרשות הזו לטובת יוזמות חדשניות? כיצד היא תומכת בהן? ואילו דברים מעניינים היא יזמה בעצמה? זו היא סקירה קצרה, שתעשה לכם היכרות מהירה עם גוף ממשלתי חשוב זה.

כוח מניע בחדשנות המקומית

הרשות לחדשנות הוא שמה המודרני של הרשות הממשלתית, אשר מרכזת סיוע ליזמים ולחדשנות במדינה. בעבר, היא הייתה ידועה בשם לשכת המדען הראשי במשרד התעשייה והמסחר. למעשה, זה היה שמה המקורי, עם פתיחתה בשנת 1965. משימתה הבסיסית פשוטה: לעודד ולקדם חדשנות במדינת ישראל. מעשית, זה אומר לתמוך ביוזמות חדשניות כאלה, באמצעות אוסף רחב של כלי עזר שונים. למשל, באמצעות מתן מענקים לעסקים של מחקר ופיתוח, אשר יסייעו להם בשלבים הראשוניים ובכלל. הרשות קידמה בצורה כזו לאורך השנים, היקף גדול מאוד של יוזמות מסוגים שונים. מדובר תמיד בחדשנות, אם כי לא בהכרח בהייטק. החדשנות מהווה גורם חשוב מאוד בצמיחת הכלכלה המקומית, יצירת מקומות עבודה ועוד. אלא שחדשנות היא גם דבר שמגיע עם סיכון מובנה. הרעיון עשוי להיות לא מעשי או להיות כזה, שניתן לממש אבל לא להפוך למוצר מסחרי מצליח. אלה שני דברים שונים. בשני היבטים אלה, הטכנולוגי וגם העסקי, ניתן להסתייע במידה מסוימת ברשות לחדשנות.

משקיעים ומחזירים

המודל הבסיסי של הסיוע הכספי של הרשות לחדשנות, פשוט למדי. מחד, יזמים שפונים אליה עם בקשות סיוע שנבדקות ומאושרות, מקבלים סיוע כספי מסוגים שונים. מאידך, אם וכאשר יוזמות אלה הופכות למוצר או שירות מסחרי מניב רווחים, היזמים מחזירים לרשות תמלוגים. תמלוגים אלה, מושקעים ביוזמות חדשות וכן הלאה. היזמים מרוויחים, המשק הישראלי מרוויח וגם הציבור.

 

 

מסייעים להקל כספית

המשאב הכספי הוא בין הקריטיים ביותר להצלחת יוזמות טכנולוגיות, זאת ממגוון סיבות. בין השאר, יוזמה טכנולוגית דורשת לרוב השקעה כספית רבה בפיתוח ובדיקת הרעיון. במקביל זהו עדיין לא מוצר מסחרי שמניב רווחים. רשות החדשנות פועלת בדרכים מגוונות להקל על היזמים מבחינה זו. בין השאר, יחידות התמריצים והקניין הרוחני ברשות החדשנות עשויות לספק אישורים שונים ליזמים, אשר מסייעים לקבל תמריצים והטבות מהמדינה. זאת לא רק לחברות שנתמכות על ידי הרשות, אלא גם לחברות שלא נתמכות בה אבל עוסקות במחקר ופיתוח בישראל. למשל אישורים שמסייעים לקבל הקלות מס הכנסה (לפי פקודת מס הכנסה והחוק לעידוד השקעות הון), הטבות מס לפי חוק האנג'לים, אישורים לקבלת מענקים מהרשות לפיתוח ירושלים ועוד.

ארגז כלים רחב

יוזמות טכנולוגיות עומדות בפני מכשולים ואתגרים רבים, בדרך למימון כמוצר או שירות מסחריים. בהתאם לכך, פעילות הרשות לחדשנות מגוונת למדי. היא תומכת ביוזמות אלה בשלבים שונים במחזור חייהן. כל אחד מהשלבים, מציב אתגרים מיוחדים משלו. ישנה למשל זירת חברות בצמיחה, אשר מסייעת ליוזמות חדשניות בשלבים היותר מתקדמים. חלק מהסיוע ממוקד בסוגי יזמים מיוחדים. קיים למשל סיוע מיוחד עבור התעשייה היצרנית, אשר מכוון במיוחד לבעלי מפעלים. הרשות תומכת גם במגוון אופנים. לא מדובר רק על מענקי מו"פ, אלא גם על סיוע במסגרת חממות טכנולוגיות ומעבדות ובדרכים נוספות. הרשות אף מקליטה ומציעה פודקאסט מעניין, שבו מנהלים ברשות משוחחים עם בכירים בעולם החדשנות והכלכלה בישראל.

לסיכום

אין ספק, כי המשק הישראלי חב רבות לפעילותה של רשות החדשנות. לכל מי שעוסק ביזמות, כדאי להכיר גוף זה.

נגישות